Tid

Cykla och slipp kön! Cykeln är ett mer rationellt alternativ till bilen. Bilar tar stor plats vilket gör dem ineffektivare och även ofta långsammare. I själva verket visar jämförelser att cykeln ofta erbjuder snabbare dörr-till-dörr-transporter i tätorter än bilen.

De flesta av oss måste resa från hemmet till arbetsplatsen/skolan. Den som har kortare sträcka än 15 km kan oftast cykla till och från jobbet/skolan utan att detta tar någon extra tid jämfört med att åka bil. Det kan ofta gälla även längre sträckor för dig som har elcykel. Dessutom tränar du samtidigt som du tar dig till och från jobbet i gräddfilen och sparar tid på så sätt tid i vardagen.

Helsingborgshem filmade ett test för att visa att det går fortare att cykla genom centrum jämfört med att köra bil (gissa hur mycket fortare!) – se filmen i inlägget här .

Förutom att din restid till arbetet förmodligen är densamma från dag till dag och mer kontrollerad av dig jämfört med bilresor, eftersom du inte råder över bilköer, finns många andra fördelar.

Ökad cykling leder till

  • förbättrad framkomlighet för utryckningsfordon när färre bilar är i vägen
  • viktiga transporter får mer plats
  • minskade kötider

Visste du att…

  • En sträcka på 3 km tar 8 minuter med bil och 10 minuter med cykel. Du hinner cykla 5 km på 20-25 min.

Tjänstecyklar på arbetsplatsen

En arbetsplats som har många tjänsteresor i staden kan istället för tjänstebilar erbjuda sina anställda tjänstecyklar, som kommer fram snabbare och är smidigare att använda i stadstrafiken. Dessutom är det ofta lättare att parkera och komma nära målet med cykeln.

Länkar till forskning

Kopplar man ihop restiden med arbetstiden som går att bekosta färdmedlet, då är skillnaden mellan bil, cykel och kollektivtrafik minimalt. Det visar i alla fall en analys som Jonas Åkerman på KTH har gjort åt magasinet Effekt. Och då har Jonas inte räknat in tiden som bilister behöver spendera på gymmet för att få samma hälsoeffekter, som cyklister får på köpet.