Tips och råd

För dig som ska börja cykla till jobbet har vi här skrivit ner användbar info om vad man ska tänka på när det gäller trafikregler, cykelservice, väder och kläder, cykelutrustning och annat som är bra att ha koll på inför cyklandet.

Man och barn som cyklar på cykelväg i Helsingborg (foto: Helsingborgs stad)

Innan du ger dig iväg på cykeln bör du tänka på att den har den utrustning som krävs enligt lag och vilka trafikregler som gäller för cyklande.

Allmänna krav på cykel

 • Utrustningskrav enligt lag: ringklocka, broms (belysning och reflexer vid körning i mörker).
 • Krav på hjälm: Ja, för barn och ungdomar under 15 år.
 • Passagerare: Ja, men bara om cykeln har lämpliga säten och effektivt skydd mot hjulekrarna. Har du det får du ha passagerare om följande regler följs: Den som åker med måste vara under 10 år. Du som kör måste då vara minst 15 år. Du kan också ha två barn under 6 år på cykeln men då måste du ha fyllt 18 år.
 • Köra på cykelbana: Ja, om det finns. Du får dock cykla på körbanan när det är lämpligare med tanke på färdmålet. Du ska köra på höger sida.

(Källa: Transportstyrelsen)

Mörker

För att synas tydligt i mörkret bör du använda reflexväst och rätt slags belysning. I stan räcker det enbart med lampor som gör att du syns. På mörka vägar kan du behöva starkare lampor för att både se och synas. För att inte blända mötande trafik är ett bra tips att rikta framlyset snett nedåt.

Så säger lagen om färd i mörker

Som cyklist syns du dåligt när det är mörkt, så det är viktigt att inte slarva med lampor och reflexer. Det här gäller enligt lag:

 • Lampa fram som visar ett fast vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att du kan cykla i mörkret på ett tryggt sätt. Man brukar säga att lampan tydligt ska kunna ses på ett avstånd på 300 meter.
 • Baklampa som visar rött ljus som tydligt kan ses på ett avstånd på 300 meter. Baklampan får vara blinkande.
 • Godkända reflexer (E- eller T-märkta). Reflexen fram ska vara vit och reflexen bak ska vara röd. Sidoreflexerna ska vara orangegula eller vita.

(Källa: Svensk Cykling)

Vilken cykel behöver du?

Det finns cyklar för alla sorters pendling och ärenden. Har du redan har en cykel som motsvarar dina behov i vardagen? Då är det bara att trampa på och sköta om den (se nedan om skötsel) men om du behöver en annan modell än den cykel du har i dag kan du få hjälp av välja-cykeltyp-guiden. Ska du köpa en begagnad cykel så hittar du en film om begagnatköpet här.

En cykel som vårdas rullar längre

Din cykel får en längre livslängd och fungerar bättre om den servas med jämna mellanrum. Det finns många cykelhandlare att vända sig till om du inte har tid eller kunskap att serva din cykel på egen hand. Har du aldrig servat din cykel kommer du märka att den rullar på snabbare och cyklingen blir roligare. En enklare service består ofta av växel- och bromsjustering, riktning av hjulen samt en allmän översyn. Ibland kan du behöva byta kedja, kransar eller andra slitdelar. För att cykla säkrare bör allt vara justerat och reparerat. Kedjan ska smörjas regelbundet och bromsarna kollas så de fungerar.

Vill du lära dig att själv ta hand om din cykel kan du hitta instruktionsvideos på Youtube eller kolla med lokala cykelföreningar som ibland håller reparationskurser.

Så vinterrustar du din cykel

 • Rengör med trasa och smörj cykelns alla delar ordentligt.
 • Kolla belysningen fram och bak och att alla reflexer är hela och rena.
 • Vid behov smörj kedjan med cykelkedjeolja. En smutsig och rostig kedja slits fortare och riskerar att gå av.
 • Dra åt alla muttrar, skruvar, vevarmar, ekrar och pedaler.
 • Kolla att kedjan är lagom spänd (den ska inte gå att dra mer än 1 cm upp eller ner).
 • Se efter att däcken har tillräckligt med luft i sig.

När cykeln är smutsig

Tvätta med ljummet vatten och använd milt avfettningsmedel avsett för cyklar. Smörj vevlagren, naven och styrlagren med kullagerfett. Smörj kedjan med avsedd olja.

(Källa: Boken Cykelsmart, utgiven av Svensk Cykling)

Det finns inget dåligt väder…

 • Regn: Använd ett regnställ eller en poncho. En poncho tar liten plats och är enkel att ha liggande i väskan när vädret är ostadigt. Längre pendling och cykelträning kräver plagg som andas för att du inte ska bli fuktig från insidan. Regnskyddet ska täcka hela vägen över tåspetsen, (använd gärna lätta stövlar). För att hålla fötterna torra och varma kan man använda speciella regnskydd till skorna.
 • Kyla (is och snö): Vid kyla är det viktigast att tänka på de kroppsdelar som har kontakt med cykeln för att hålla sig varm: händer, rumpa och fötter. Försök hålla vinden och vätan borta. Klä dig så att du småfryser precis innan du börjar cykla. Då har du lagom med kläder på dig och slipper bli svettig under turen. Ett sadelskydd håller rumpan varm och ha en tunn mössa under hjälmen så skyddar du huvudet mot den kalla fartvinden. För cykelträning och längre pendling finns speciellt utvecklade cykelhandskar för att klara kyla och regn samt bibehålla rörlighet i fingrarna. Det finns även varma skoskydd som skonar dina tår. Använd gärna dubbade vinterdäck som ger ett bättre väggrepp i kyla is och snö.
 • Vind: Det sägs att det alltid blåser i Helsingborg. Använd en vindtät jacka och glöm inte mössa, handskar och skoskydd. Undvik stora, luftiga kläder som vinden lätt får tag i. När det gäller cykelträning eller längre pendling behövs plagg som andas för att du inte ska bli fuktig från insidan.